DOMEIN LEIEDAL

Kruiskouter 54

8501 Bissegem

056 35 36 77

info@domeinleiedal.be

openingsuren

volg ons ook op

 

 

opleidingen

Wie na het behalen van rozet 5 nog een stapje verder wil gaan kan een kaderopleiding volgen om lesgever of trainer te worden. De Vlaamse Trainersschool (VTS) van Sport Vlaanderen verzorgt decretaal erkende opleidingen op verschillende niveau's.

Domein Leiedal werkt met gediplomeerde lesgevers, zowel voor de ruiterclub als voor de hoeve- en paardrijkampen.

Als je een opleiding volgt bereidt onze ruiterclub je voor op het ingangsexamen en begeleidt je daarna verder tijdens de cursus en het effectieve examen.

initiator paardrijden

In deze opleiding leert de cursist hoe hij beginnende ruiters op bekwame manier kan leren paardrijden, hoe paarden correct benaderd worden en hoe er mee omgegaan wordt. De cursist leert hoe hij beginnende ruiters een technisch juiste zit in evenwicht (bij lichtrijden, doorzitten en verlichte zit) aanleert bij dressuuroefeningen, bij het springen over lage hindernissen en op wandelingen.

Toelatingsvoorwaarden:

 • minstens 17 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start

 • voor de start van het algemeen gedeelte van de cursus (module 1) in het bezit zijn van het brevet “Rijvaardheidsbrevet Initiator Paardrijden”, te behalen bij Paardensport Vlaanderen

trainger C dressuur / jumping / eventing

De cursist leert op een didactische manier les geven aan ruiters die de initiatie paardrijden achter de rug hebben en leert hen begeleiden naar een meer gevorderd dressuurniveau.

Toelatingsvoorwaarden:

 • minstens 19 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start

 • in het bezit zijn van het brevet Rijvaardigheid Instructeur B Dressuur of Jumping, te behalen bij Paardensport Vlaanderen

 • het diploma Initiator Paardrijden (olympische disciplines) bezitten of ermee gelijkgesteld zijn

trainer B paardrijden dressuur / jumping / eventing

De cursist leert (naast de algemene doelstellingen en de doelstellingen van de voorgaande opleidingsniveaus) op een pedagogisch verantwoorde manier beginnende competitieruiters begeleiden, met aangepaste lessen en conditionele en technische trainingen.

Toelatingsvoorwaarden:

 • minstens 20 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start

 • in het bezit zijn van het brevet Rijvaardigheid Trainer B Dressuur / Jumping / Eventing, te behalen bij Paardensport Vlaanderen

 • het diploma Instructeur B Dressuur / Jumping / Eventing bezitten of ermee gelijkgesteld zijn

trainer A paardrijden dressuur / jumping / eventing

De cursist leert (naast de algemene doelstellingen en de doelstellingen van de voorgaande opleidingsniveaus) gevorderde competitieruiters op een pedagogisch verantwoorde manier begeleiden met aangepaste lessen en conditionele, technische en mentale trainingen.

Toelatingsvoorwaarden:

 • minstens 21 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start

 • in het bezit zijn van het brevet Rijvaardigheid Trainer A Dressuur / Jumping / Eventing, te behalen bij Paardensport Vlaanderen

 • het diploma Trainer B Dressuur / Jumping / Eventing bezitten of ermee gelijkgesteld zijn

De normen voor deze diploma's worden bepaald door de Vlaamse trainerschool (Sport Vlaanderen). Meer info over de opleidingen vind je op de site van VTS.