DOMEIN LEIEDAL

Kruiskouter 54

8501 Bissegem

056 35 36 77

info@domeinleiedal.be

openingsuren

volg ons ook op

 

 

therapeutisch paardrijden: wat is dat?

Therapeutisch paardrijden is de overkoepelende term voor alle werkvormen waarbij gebruik gemaakt wordt van het paard om de levenskwaliteit van personen met specifieke noden te verbeteren. Hippo Leiedal biedt drie versies van therapeutisch paardrijden: hippotherapie, aangepast paardrijden en paardrijden voor ruiters met een beperking.

hippotherapie

Hippotherapie is het therapeutisch en orthopedagogisch werken met het paard als partner om mee te helpen aan een verbetering van de levenskwaliteit van kinderen en volwassenen met speciale noden.

De persoon die op het paard zit of in verschillende posities wordt geplaatst en zichzelf aanpast aan de schommelende bewegingen van het paard, wordt daardoor soepeler.

De bewegingen van de paardenrug worden overgedragen op het lichaam van de ruiter en helpen de ruiter te relaxen, de spieren te versterken en de circulatie te verbeteren. Deze oefeningen zijn onder andere gericht op relaxatie, stretching en versterking maar ook op evenwicht, reflexintegratie en coŲrdinatie.

Hippotherapie kan een meerwaarde zijn bij mensen met:

  • fysieke beperkingen van neurologische, motorische en sensorische aard
    bvb cerebrale parese, Multiple Sclerose, NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoeningen), spierziekten, houdingsafwijkingen, visuele stoornissen, ...

  • psychomotorische en cognitieve problemen
    bvb ADHD, ontwikkelingsachterstand, leerproblemen, ...

  • psychologische en psychiatrische problemen
    bvb depressies, angsten, psychosen, verslavingsproblemen, post-traumatische stressstoornissen, eetstoornissen, autisme spectrumstoornissen, ...

  • orthopedagogische problemen zoals verstandelijke beperkingen, Downsyndroom, autisme, gedragsproblemen, agressie, psychosociale problemen, ...

aangepast paardrijden

Wanneer paardrijden wordt aangeboden als recreatieve activiteit aan personen met een beperking hebben we het over aangepast paardrijden. De nadruk ligt hier meer op ontspanning. De ruiter leert paardrijden olv gespecialiseerde begeleiders, met aangepast materiaal en eventuele hulpmiddelen. Therapeutische effecten blijven natuurlijk ook doorwerken maar de plezierervaring van het paardrijden, alleen of in groep, staat voorop!

paardrijden voor ruiters met een handicap

Wanneer sportief paardrijden het doel wordt, spreekt men van paardrijden voor ruiters met een handicap of paardrijden als sport voor personen met een handicap. Paardrijden als sport traint het lichamelijk functioneren en creŽert positiever mentale attitudes. Paardrijden kan de integratie in de maatschappij bevorderen.